USABILITYLAB R26|B1.16-1.18

Waar kun je het lab voor inzetten?
Het lab biedt de mogelijkheid en middelen voor het uitvoeren en observeren van verschillende soorten onderzoek. Zo kun je gemakkelijk een focusgroep interview of co-creatie sessie opnemen, maar kun je ook de gebruiksvriendelijkheid van digitale ontwerpen (apps, websites, video’s, etc) testen door middel van bijvoorbeeld een usability- of A/B-test. Alles kan worden opgenomen in hoge kwaliteit en zelfs live worden uitgezonden voor bijvoorbeeld studenten of opdrachtgevers op afstand.

Dit is de testruimte (under construction). Er komen nog mooie gordijnen en aankleding waarmee een huiskamer gevoel gecreeerd wordt om testpersonen zich op hun gemak te stellen zodat er kwalitatief betere testresultaten bereikt kunnen worden.
Aan de bureau’s achterin kan een testopstelling gemaakt worden waarmee de daadwerkelijke test van een applicatie of installatie uitgevoerd kan worden.

Eye tracking
Door het volgen van oogbewegingen kun je precies zien waar en hoe lang deelnemers kijken (of niet kijken) wanneer zij een interface gebruiken of omgaan met een product.

Door de eye-tracking data te analyseren kun je een hypothese ontkrachten of bevestigen. Zo kun je bijvoorbeeld constateren dat gebruikers de login button over het hoofd zien, maar kun je ook gelijk zien waar zij deze verwachten te vinden.

Met de bijbehorende software kun je bewijsmateriaal verzamelen, o.a. in de vorm van een schermopname, heatmap of gazeplot.

(bron afbeelding: Dall-e)