Inspiratie

Super lichtinstallatie kunst net over de grens

Wie een keer bijzondere lichtinstallaties in een superfraaie ruimte wil zien, die moet vanuit Arnhem en Nijmegen eens anderhalf uur de ‘andere kant’ op rijden: naar Duitsland. Daar heeft de IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson in een voormalige NAVO rakettenbasis lichtkunst geïnstalleerd. In de allergrootste ruimte – onder de grond – kun je je helemaal  onderdompelen in steeds veranderend licht.

Wie oude kunst wil zien, gaat naar Amsterdam. Wie veel vernieuwende kunst wil zien, kan veel beter naar Duitsland. In steden als Düsseldorf, Essen en Duisburg is een enorm aanbod aan bijzondere kunst uit de 20e eeuw en van nu. Schilderkunst, fotografie, beelden, installaties en dus ook heel veel licht- en videokunst.

De Duitse Geheimtip voor de zomer: rijd naar de Langen Foundation in Neuss (vlakbij Düsseldorf) en ga naar de lichtinstallaties van Olafur Eliasson. (http://www.langenfoundation.de/startseite-langen-foundation/). Het adres voor je navigatie: Raketenstation Hombroich 1. Dat adres klopt, want dit strakke gebouw staat op een voormalige rakettenbasis in de weilanden ergens.

Eliasson maakt ruimtelijke installaties die licht reflecteren en gebruik maken van natuurkundige principes. Het allermooiste is een grote ondergrondse zaal waar een melkwit scherm van 10 bij 10 meter langzaam van kleur verandert. Wie op het bankje gaat zitten, heeft het gevoel dat hij in het licht verdwijnt.

Olafur Eliasson
Olafur Eliasson

P1040985

De tentoonstelling kost 7 euro 50 en is nog tot 18 oktober te zien.

Geef een reactie